Sunday, February 19, 2012

pic hari ini ahad 19 februari 2012

gambar ini diambil dari blog mane ntah.. lupa lak.. saje kongsi


Saturday, October 15, 2011

mcm ni parameswara pun tabik.. amin..



Titah Sultan Brunei atas perlaksanaan Undang-undang Syariah termasuk Hudud

Thursday, October 13, 2011

pengasuh untuk anak manja papa

akmal nakkan ibu angkat bukan ibu tiri tau.. if korang ada contact number memana pengasuh yang ada track record yang baik bab-bab mengasuh ni tolong inform saya erk.. xpun memana nurseri baby yang terjamin keselamatan dan penjagaannya.. skrg ni saya antar akmal di nurseri P11d. nurseri tu ok....


....cuma saya xbrape konfiden lak.. ntahla.. rasa tak sedap hati je semenjak 2 menjak ni.. tolong erk...


aiseh pakcik.. larat ke nak ambil fail tu..

firstly aku bersyukur sebab kerajaan akan beri BONUS lagi setengah bula gaji disember ni..
so tahun 2011 dapatla bonus sebulan gaji.. tahun depan belum ada jaminan la dapat bonus ke tak
mcm biasa melalui cuepacs la tahun depan minta lagi bonus 2 bulan pulak..
bila kerajaan umum bonus je bykla suara-suara SUMBANG yang pertikaikan kelayakan perkhidmatan awam ni untuk dapat bonus..kononya kerja tak setimpal lah.. turun makan time opis la..
tp bila yang keje swasta ni dapat bonus xde pulak sampai hantar aduan sms dlm akhbar nak pertikai diorang ni layak dpt bonus ke tak..
dan bersyukur jugak sebab akan naik gaji lagi tahun depan..
JELES btol org2 ni ngn perkhidmatan awam..
tp diorang jugak yang tggu pluang nak masuk keje kerajaan..

CUMA....
1 perkara je yang aku TAK SOKONG dlm bajet kali ni..
umur persaraan naik 60 tahun..
xperlu la naik sampai 60 tahun tu..
56 tahun da sangat2 ideal utk bersara dan tumpu untuk bercucuk tanam ke jaga anak cucu ke melancong ke.. kalau hebat sangat pun lantik je secara kontrak..
ni kang jadi liabiliti pd kerajaan sebab keje xnak wat tp gaji nak.. nak tegur yg veteran2 pun susah..
mentaliti of kos la da takleh nak wat pembaharuan..
bukan saje nak mengutuk tp kalau da jd cmni hbsla perkhidmatan awam..
bukan semua yg veteran cmni so mane yg bagus2 tu tawar je secara kontrak..
xde la nanti org kutuk2 perkhidmatan awam dapat bonus tp keje tak setimpal..

aiseh pakcik.. larat ke nak ambil fail tu..
anak.. tolong bacakan ape bos minit ni.. makcik tak nampak la
bos.. saya terpaksa EL seminggu ni.. nak gi melawat cucu tersayang

mintak simpang la jdi cmni nanti..

tunggu je la lepas beberapa tahun nati mgkn revise balik had umur persaraan..
yg paling penting revise lagi gaji bagi naik.. hehe.
bleh je xde pelarasan gaji lagi TAPI jgnla naik harga barang or harga minyak.. harga EMAS pun jgnla naik..

Thursday, August 25, 2011

kalau tau dpt cmni dari awal lagi papa da kawin ngn mama

syukur alhamdulillah..
akmal afif skrg da pandai ketawa.. berborak dlm bahasa sendiri dan da pandai merajuk pun..
da 2 hari dia nangis waktu petang time papa balik keje..
lagi tak bawa jalan2 naik kete lagi tu la nangis
masuk je kete then letak dlm car seater dia tu automatik gelak..
suka bejalan btol..
ni mesti turun dari mama nih..
sejuk hati papa tiap2 hari balik keje tengok akmal sihat, ketawa..
tengok mama sihat pun sejuk jugak yea...
luv u..

Thursday, August 11, 2011

18PL ... apa punya gambar da

cuba la korang tafsir gambar dan ayat kat bawah tu dan tolong explain apa kaitan dan simboliknya..
aku ambil gambar ni kat tempat nak ambil wuduk kat surau Kompleks D, Blok D8..
aku dah try byk kali utk kaitkan gambar dgn ayat tu tp still xpuas hati apa kaitannya..
rasa mcm xsepatutnya diorang letak gmbr tu
ataupun sebenarnya pemikiran aku tak sampai tahap diorg bab-bab nak tafsir gambar untuk tau maksud tersurat dan tersirat tahap dewa nih..

yang aku faham..
"MEMBAZIR ADALAH AMALAN SYAITAN" - tak kira la bazir air ke makan ke tu confem la amalan syaitan; then
"BERWUDUKLAH DENGAN CERMAT"- mgkn la maksudnya jgn guna air byk sgt..
yang gambar tu pulak gambar budak tengah dahaga dan nak minum air paip..

aku xpasti perkaitan gmbr ngn ayat ni tp if maksud diorg adalah jgn bazir air kerana org lain lebih memerlukannya 200% aku TAK SETUJU.

SEBABNYA!!
Bil air confem kena bayar dan bukannya dpt free walaupun budak tu tgh dahaga ke ape. so if bayar bil air confem la dapat air. xpun gi kedai mesti lagi la kena bayar if nak minum air..
pasal nak ambil wuduk tu confem la dah lari jauh dari amalan syaitan.. bleh plak nak kait2 ambil wuduk dengan membazir amalan syitan..tak bermotivasi btol gabungan 2 ayat tu..
lagi satu aku cukup xsuka bila perkataan syaitan tu kena lak kat background badan budak tu..

kalau ada wakil muslimconsumer tu nak komen pun aku dengan hati terbuka nak mendengarnya...

Wednesday, July 13, 2011

Tuesday, June 14, 2011

akmal afif

Anakku..


Al-Afnaf Bin Qias menjawab apabila Khalifah Muawiyah bertanya kepadanya tentang anak :


Wahai Amirul Mukminin! Adapun anak itu ialah buah hati kita, tulang belakang kita. Kita ini adalah bumi yang lebar tampanya berpijak, langit tempat mereka berlindung teduh dan bernaung dari kerananyalah berani kita menempuh kesukaran bagaimana sulit. Dari itu bila mereka meminta, berikan, bila mereka kecewa, senangkan hatinya agar di balasinya dengan cinta pula dan hargainya kepayahan kita.”

Monday, May 16, 2011

anakku..

baby bagi hint rupanya...
nak gi spital la cmni..
papa da seram sejuk ni baby...

Sunday, May 15, 2011

Hari ini dalam sejarah

15 Mei
besday: 1981Patrice Evra, French footballer
            1970 – Frank de Boer, Dutch football player

            1970 – Ronald de Boer, Dutch football player
International Day of Families (International)
tarikh nikah...

16 Mei
besday: 1986Megan Fox, American actress
Teachers' Day (Malaysia)

17 Mei
1860German football club TSV 1860 München is founded

18 Mei
besday: 1978 – Ricardo Carvalho, Portuguese footballer
International Museum Day (International)
World AIDS Vaccine Day (International)

19 Mei
besday: 1979 - Diego Forlán, Uruguayan footballer
            1979 – Andrea Pirlo, Italian footballer
World Hepatitis Day (International)

20 Mei
besday: 1981Iker Casillas, Spanish footballer
            1982Petr Čech, Czech footballer
1873Levi Strauss and Jacob Davis receive a U.S. patent for blue jeans with copper rivets.

21 Mei



22 Mei
334 BC – The Macedonian army of Alexander the Great defeats Darius III of Persia in the Battle of the Granicus.

hari mana la yang baby pilih nak keluar dari perut mama ni..

Monday, May 9, 2011

BANG..sat la

Name :     NESRU BIN MUSTAFFA

Job Title : PEMBANTU PENGUATKUASA N17
Division :  UNIT PENGUATKUASAAN PERBADANAN PUTRAJAYA


korang.. hati2 ar ngn mamat ni.. keje saman kete orang ni.. xde hati perut kot.. baru pas jadi kat ayah mertua aku pg ni.. gi hospital putrajaya bawa ummi then xde parking..full.. so yang paling hampir parking tepi jalan antara ERL ngn hospital la.. tu pun kira jauh la.. dahla gi hospital tu sebab sakit then bertambah sakit la if da kena jalan jauh.. kena saman lak tu.. patutnya pesakit leh saman hospital tu sebab xsediakan parking mencukupi.. lg 1 hal..nak bayar saman tu dahla seratus..kalau kaya raya baik gi hospital swasta je check up.. free je tabur duit 100 bayar saman cmni.. HARAM LA  aku nak bayar.. bila orang2 veteran ni gi hospital kerajaan jangan la nak menyombong sangat saman cmtu je.. kete wira je tu.. kalau bawak mercedes ke lantak ko la nak saman cemana pun.. ish....xpuas hati tul aku pasal ni.. bila mamat ni da tua nanti ke tengah sakit ke aku harap banyak la saman dia dapat..
 
*sebelum saman tu educate la dulu oiiii...

Saturday, April 30, 2011

Friday, April 29, 2011

Sekolah Melayu Jalan Stesen Kuala Kangsar

OBW on the 6-8th May, 2011







da lebih kurang 10 tahun tinggalkan zaman skolah.. so this year OBW giliran batch class of 2001 la pulak gathering kat koleq.. dalam 10 tahun ni  xsilap aka ada la 6 kali OBW aku balik.. lagipun da alang2 balik kampung.. last year paling frust sbb sebelum exit tol kuala kangsar aku terbabas langgar divider kiri dan kanan highway time hujan lebat.. tensen.. mujurla body persona tu kuat sket dapat tahan dari remuk...


So tahun ni cadang nak men bola ngn takraw..
aku incharge team takraw tahun ni.. so member2 yang mana rasa bleh men takraw bleh ar kita buktikan kat present boys yang kita lebih hebat...hehe.. bola of kos la nak men.. da 3 tahun berturut2 aku score the winning goal untuk team MCOBA.. tahun ni insyaAllah if xberat perut berlari bole la score lagi nanti.


Hopefully achikpaie x bersalin la time OBW nih.. lagipun da slowtalk ngn baby suh tggu lepas OBW..

anak papa ni da melonjak2 kat dalam perut mama nih..
seronok dia nak keluar tak lama lagi..
lagi seronok dia bila dengar papa borak pasal bola ngan mama..
slalunya bila mama da lena baru papa bercerita kat baby macam2..
simpan rahsia tu ne.. sayang anak papa ni...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons